Close

Handleiding (semi-)orthopedisch schoeisel

Handleiding (semi-)orthopedisch schoeisel

Maatschoenen

In overleg met uw arts, heeft u besloten om een paar (semi-)orthopedische schoenen te laten vervaardigen. Uw arts heeft samen met u de medische eisen aan de schoenen opgesteld. Tijdens zijn spreekuur bepaalt de orthopedisch schoenmaker de technische eisen; u kunt tijdens deze sessie uw wensen kenbaar maken.

Schoenen aanmeten

Wanneer alle eisen en wensen duidelijk zijn, worden de schoenen aangemeten. Tijdens het aanmeten worden de stand van uw voeten, afwijkingen en andere aspecten in kaart gebracht. Gedurende dit bezoek wordt ook de keuze van model en kleur bepaald. In de meeste gevallen wordt er een gipsafdruk gemaakt. Aan de hand van de maatgegevens en gipsafdruk wordt een leest gemaakt. De leest of mal dient als basis voor de gewenste orthopedische aanpassing en schoen.

Schoenen passen

Na twee weken komt u terug om de passchoenen te passen. Tijdens de pasfase wordt er gelet op de volgende punten: passen de schoenen goed en knellen deze niet? Bieden de schoenen voldoende steun of correctie? Zijn de schoenen de juiste hoogte? Kunt u goed op de schoenen lopen? Als de passchoen goed is, dan worden de definitieve schoenen gemaakt. Dit duurt ongeveer vijf weken.

Schoenen afleveren

Na ongeveer zes weken worden de schoenen afgeleverd en wordt er gecontroleerd of alles in orde is. Wij adviseren u om de nieuwe schoenen zorgvuldig in te lopen, bij voorbeeld elke dag een paar uurtjes. Want dan alleen kan het hoogwaardige leer, waarvan uw schoenen zijn gemaakt, zich geleidelijk aanpassen aan de vorm van uw voeten. Verder is het belangrijk om bij het aan en uittrekken veter, klittenbanden of ritssluitingen helemaal los te maken. Maak hier een gewoonte van en gebruik bij voorkeur een schoenlepel. 

Controle

Zes weken nadat u  de schoenen heeft gekregen, heeft u een controle afspraak en worden de volgende punten gecheckt: hoe lopen de schoenen; hoe vaak draagt u de schoenen; heeft u nog ergens pijn; zijn door de schoenen uw klachten vermindert? Wanneer u eerder problemen met de schoenen ondervindt, neem dan contact met ons op.

Gebruikstermijn

De gemiddelde gebruikstermijn van (semi-)orthopedisch schoeisel bedraagt, afhankelijk van de zorgverzekering, tussen de 15-18 maanden. Bij een eerste voorziening bestaat de mogelijkheid om na drie maanden een wisselpaar aan te vragen. Indien de schoenen eerder dan de voorgeschreven termijn, inadequaat zijn geworden, kan een gemotiveerde specialistische aanvraag bij uw zorgverzekering worden ingediend.

Semi-orthopedische schoenen

Semi-orthopedische schoenen zijn fabrieksmatig geproduceerd. Bij dit type schoen vervaardigd de schoentechnicus het voetbed en mogelijke schoenadaptaties. Semi-orthopedische schoenen worden sneller afgeleverd, namelijk drie tot vier weken na het aanmeten.

Poetsen, borstelen en insmeren…

Het kost relatief weinig tijd; het poetsen, borstelen en insmeren van uw schoenen. Maar het levert zeker meer draagcomfort op. Leer houdt u in perfecte staat als u het minstens één keer in de week poetst. Een regelmatige behandeling met water- en vuilafstotend middel kan ook geen kwaad.

Leersoorten als suède en nubuck verzorgt u optimaal met een speciale spray. Mochten uw schoenen irritant gaan kraken, dan kunt u dit voorkomen door talkpoeder tussen voetbed en binnenzool aan te brengen.

Een ritssluiting blijft soepel door deze in te smeren met zeep, bijenwas of teflonspray. Verder is het verstandig schoenen met klittenband te sluiten wanneer u ze niet meer aan heeft.

Zweet is een echte schoenen vreter…

Uw kwaliteitsschoenen kunnen veel hebben, maar voor transpiratievocht blijven ze allergisch. Er zijn echter tal van manieren om ‘zweetvoeten’ te voorkomen. Zo is het zeer raadzaam om regelmatig van schoenenpaar te wisselen. Dat geeft u de mogelijkheid om het gedragen paar te ‘luchten’. Doe dit overigens nooit bij een warmtebron, zoals de verwarming. Het dragen van schone katoenen of wollen sokken geeft eveneens een frisser gevoel. Vaak wassen van uw voeten en het gebruik van een speciale antitranspiratie crème, helpen aanzienlijk tegen ‘zweetvoeten’. Raadpleeg bij extreme transpiratie uw huisarts of een dermatoloog.

Reparaties, hulp en nazorg

Zijn uw schoenen toe aan een reparatie of een opknapbeurt? Blijf dan niet met uw klachten doorlopen, maar maak snel een afspraak. Door uw schoenen minimaal éénmaal per jaar door ons te laten controleren, bent u eventuele schoenproblemen voor.

Wij staan bovendien altijd voor u klaar als het gaat om nazorg en begeleiding. Niet alleen bij schoenproblemen maar ook als u vragen heeft over de tips en adviezen, die in deze folder leest.

Garantie en reparatie

U heeft drie maanden garantie op de pasvorm en een half jaar op het materiaal en de technische kwaliteit van de schoenen, bij een gelijkblijvende situatie. Normale slijtage valt niet onder deze garantie. Reparaties dienen te worden uitgevoerd door uw orthopedisch schoentechnicus. Bij een onzorgvuldige behandeling, niet opvolgen van adviezen of een sterk afwijkend gebruik van de schoenen vervalt de garantie. Mochten wij, bijvoorbeeld wegens vakantie, niet bereikbaar zijn, dan kunt u met ons alarmnummer 06-13152478 bellen.

Reclame

Soms kan het voorkomen dat u, ondanks alle goede zorg welke aan uw maatschoenen is besteed, niet tevreden bent over het geleverde product of dienst. U kunt uw klacht kenbaar maken middels een klachtenregistratieformulier welke bij uw orthopedisch schoentechnicus  verkrijgbaar is. OSW is aangesloten bij de NVOS en SEMH; beide instanties kennen een klachtenprocedure.

Waarneming tijdens vakantie

Bij technische problemen met uw schoenen kunt u bij onze afwezigheid tijdens de vakantie terecht bij een waarnemer. Na telefonisch overleg met de orthopedisch schoentechnicus kunt u terecht bij:

Heine Verwey:                Cornelis van Uitgeeststraat 17, 1508 EG Zaandam, tel. 075-6281257

Schiedon Orthopedie:      Bovenkerkerweg 43, 1185 XA Amstelveen, 020-6415308

 

Met vriendelijke groet,

Orthopedische Schoentechniek Waterland

0299-315903

Openingstijden:

Maandag            : 8.00 – 12.30 uur  en 14.00- 20.00 uur

Dinsdag             : 8.00 – 17.00 uur

Woensdag         : 14.00 – 17.00 uur

Donderdag        : 8.00 – 17.00 uur

Vrijdag              : 8.00 – 17.00 uur

Zaterdag           : op afspraak      

Loading...
Loading...